Magnesiumtekort komt niet snel voor?!

Krijg ik in mijn mail een link van margriet.nl. Ik lees de Margriet niet maar ben ooit naar de beurs geweest dus krijg ik mail. Mijn aandacht werd getrokken door de tekst “Zo herken je magnesiumtekort en dit kun je eraan doen”.

Aangezien ik mezelf als een redelijke expert op het gebied van magnesium beschouw moest ik dat natuurlijk lezen.

Tot mijn stomme verbazing lees ik bij ‘symptomen van een magnesiumtekort’:

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Het mineraal zit in zo veel voedingsmiddelen dat de meeste Nederlanders gewoon de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. Een magnesiumtekort kan wel ontstaan bij mensen van wie de nieren of darmen slecht functioneren. Omdat magnesium een rol speelt bij honderden processen in het lichaam, kan een tekort leiden tot uiteenlopende klachten. Bij een beginnend tekort komen vooral de volgende klachten voor.

Spierkrampen – Rusteloze benen – Spierzwakte – Lusteloosheid – Nervositeit – Migraine – Menstruatiepijn – PMS – Geprikkeldheid

Verbaasd… omdat een magnesiumtekort juist héél veel voorkomt.

Alleen al bijvoorbeeld door plasmiddelen die gegeven worden voor hoge bloeddruk. Circa 10% van de Nederlanders heeft een hoge bloeddruk volgens het CBS, dat is dus circa 1,7 miljoen mensen. Dat is best veel toch? Bij hoge bloeddruk is het eerste keus geneesmiddel dat artsen (moeten) geven een plasmiddel dat hydrochloorthiazide heet. In een studie van 2015 (in wetenschapsland is dat een recente studie) wordt nog eens duidelijk aangegeven dat plasmiddelen zoals hydrochloorthiazide ervoor kunnen zorgen dat er een magnesiumtekort ontstaat doordat er meer magnesium wordt uitgeplast via de urine..

LET OP: dat zijn dus al potentieel 1,7 miljoen mensen die alleen al door het plasmiddel hydrochloortiazide een magnesiumtekort kunnen krijgen. Dat is best veel.

Een andere groep van plasmiddelen, namelijk lisdiuretica, waar furosemide bijhoort, doet precies hetzelfde met magnesium.

En dat……terwijl magnesium de bloeddruk verlaagt. Hoe triest….zo kom je nooit van de plasmiddelen af.

Nog erger is het met statines. De getallen in Nederland weet ik niet maar in de VS, ook een westers land met vergelijkbaar voorschrijfgedrag van artsen, gebruikt 25% van de bevolking statines. Dat zou in Nederland dus ruim 4 miljoen mensen zijn. Stel dat het wat minder is in Nederland…..dan is het nog steeds veel. Statines verlagen de magnesiumspiegel in het lichaam maar wat nog erger is……magnesium heeft als natuurlijk mineraal een gunstig effect op de cholesterolspiegel……wat nu als artsen voor een goede cholesterolspiegel magnesium adviseren?…….Oh nee, dat zal ongetwijfeld niet gebeuren want hoe moeten die bakken met geld die nu vergaard worden met het voorschrijven van statines dan verdiend worden?

Ook bij langdurige of chronische stress wordt er meer van het mineraal magnesium verbruikt in het lichaam (naast andere stoffen die bij de stressreactie betrokken zijn zoals bepaalde B-vitaminen). Ook dat werkt dus een magnesiumtekort in de hand. Cijfers tonen aan dat 1 op de 7 tot 1 op de 5 in Nederland burn-out klachten heeft waarbij vermoeidheid voorop staat. Wist je dat op het kleinste niveau in een cel magnesium nodig is om energie te produceren? Energieproductie is letterlijk een magnesium afhankelijk proces. Daarom behoort het tot één van mijn standaard adviezen bij vermoeidheid: het op peil brengen van de magnesium spiegel. En dat is niet simpel zoals je verderop kunt lezen! En al helemaal niet als je dan ook nog medicatie hebt die bij kan dragen aan een magnesiumtekort……

Hoe kan het dan dat de Margriettekst aangeeft dat een tekort aan magnesium niet snel voorkomt? Eens kijken welke bronnen de Margriet gebruikt heeft voor haar tekst……Aha….het Voedingscentrum…..dat zegt helaas al veel of misschien weinig (het is maar hoe je het bekijkt) . In onze voeding zit juist minder en minder magnesium. Het Voedingscentrum pretendeert haar informatie te baseren op wetenschappelijke studies…..snap jij het nog? Ik niet.

Wat ik erg vind is dat er nu weer zoveel mensen/vrouwen zijn die dit lezen omdat ze een abonnement hebben op Margriet en geïnteresseerd zijn in gezondheid. Al deze vrouwen denken nu dat hun klachten dus wel niet met een magnesiumtekort te maken zullen hebben…….terwijl dat juist wel een oorzaak kan zijn van hun klachten…..en daar maak ik me dan wel druk over. Volksverlakkerij vind ik het ?.

En als je eenmaal een tekort hebt dan kun je magnesium via het maag-darmkanaal ook nog slechter opnemen dus meer voedsel, dat al steeds minder magnesium bevat, of supplementen eten om je magnesiumspiegel omhoog te brengen werkt dan ook nog matig tot slecht.

Wat dan te doen? Magnesium toevoeren via de huid kan effectief het magnesium in je lichaam omhoog brengen zonder dat het een interactie heeft met voeding of medicijnen. Het verhoogt de magnesiumspiegel effectief al na éénmaal een voetenbad of aanbrengen van olie of gel.

In een video van 4 jaar geleden 2014) heb ik het onder de aandacht gebracht. Voor de inhoud kun je (nog) eens kijken. Vitaliteitswijs is inmiddels BeVivid geworden….de inhoud is echter nog altijd actueel!

Meer informatie over magnesium via de huid (transdermale magensiumtherapie):  http://www.paleo-minerals.com/

Medicijn tegen koemelkallergie – goed idee! Of niet?

Met verbazing luisterde ik vandaag naar de radio waar het nieuws mededeelde dat wetenschappers een medicijn, oftewel een koemelkpoeder, hebben ontwikkeld dat ervoor zorgt dat kinderen die allergisch zijn voor koemelk er toch niet ziek van worden. Goed nieuws?

Bedenkelijk.Koeienmelk is bedoeld voor kalveren, en dan alleen maar maximaal de eerste twee jaar. Daarna is het voor een kalf geen natuurlijke voeding meer en dus ook niet goed. Geen boer die zijn kalf na de zoogleeftijd nog koemelk geeft…….

Waarom moeten mensenkinderen na de zoogleeftijd dan nog wel melk drinken? En dan ook nog van een koe? Die kinderen die allergisch reageren op koemelk hebben juist hun immuunsysteem goed op orde: Koemelk is immers niet bedoeld voor mensen en het eiwit van koemelk is simpelweg te vreemd voor deze kinderen om het immuunsysteem niet te laten reageren. Het immuunsysteem werkt juist uitstekend bij deze kinderen! Nu moet het dus voor de gek gehouden worden met een ‘medicijn’, gebaseerd op de verhitting van de eiwitten van de koemelk zodat het immuunsysteem ze niet herkend…ehhhh…en dan is koemelk opeens bedoeld voor mensen? Een melk die al niet bedoeld was voor mensen zodanig bewerken dat het immuunsysteem van de mens het dan niet meer herkent….klinkt als niet erg puur, vers en onbewerkt….

De basisvraag is; waarom moeten mensenkinderen melk drinken van koeien en niet van mensen? Aha, zul je misschien zeggen, niet iedere moeder heeft voldoende melk voor haar kind. Nee, dat komt voor helaas, sneller bij moeders die last hebben van stress overigens, maar daar is een fantastische oplossing voor! Er zijn namelijk moeders die heel gemakkelijk moedermelk produceren. In Finland hebben ze daar een prachtig systeem voor: een soort moeders voor moeders maar dan met moedermelk. Als wordt gezorgd dat de moeder voldoende vitamine D heeft, in de winter supplementeren dus, dan krijgt het kind het beste van de mens, namelijk alle afweerstoffen die de moeder, ook al is het een ‘melk’moeder, heeft aangemaakt gedurende haar leven. Dat is toch het meest geweldige cadeau dat een kind kan krijgen? Wat moet een mensenkind met de afweerstoffen van een koeienmoeder? Dat is een baby afschepen met het minste, te vergelijken met het hebben van een keuze voor het rijden van een fantastische auto en dan afgescheept worden met de allerkleinste, minste auto terwijl je een Ferrari kunt rijden!

De voornaamste reden voor het zoeken naar een ‘medicijn’ dat geen allergie veroorzaakt heeft wellicht vooral te maken met de ontwikkeling van de Aziatisch markt. Onderzoek moet namelijk betaald worden en het zou me niet verbazen als dit onderzoek gesponsord is door een industrie die er belang bij heeft. In Azië komt koemelkallergie namelijk massaal voor omdat Aziaten in hun evolutionaire ontwikkeling nooit koemelk hebben gedronken. En nu ineens moet er Westerse koemelk komen. Tja, dat gaat natuurlijk niet goed. Na het eerdere advies van de poedermelkfabrikanten aan Aziaten om vooral niet meer dan 2 glazen melk per dag te drinken, om een allergische reactie te voorkomen, is dit natuurlijk het ei van Columbus. De kip met de gouden eieren voor Azië zal ik maar zeggen.

Kortom, ‘bezint eer ge begint’ en ga voor moedermelk en na de zoogleeftijd….geen koemelk meer. Snottebellen krijgen ze ervan, kinderen die koemelk drinken. Dat wil je ze toch niet aandoen?

https://www.rijnmond.nl/nieuws/166090/Erasmus-MC-ontwikkelt-medicijn-tegen-koemelkallergie

Hoera! Magnesium is het supplement van 2018

Hoera! Magnesium is het supplement van het jaar 2018

……maar is supplementeren (tabletten, vloeibaar of capsules) de beste toedieningsvorm voor magnesium?
Het hangt namelijk zeer van je voedingspatroon, medicatiegebruik en stressniveau af of je het wel kunt opnemen via je maag-darm-kanaal. De omstandigheden kunnen de opname in elk geval flink verstoren.

Interacties
Al vaker heb ik geschreven over de interactie over magnesium en medicijnen, zoals bijvoorbeeld met plaspillen (thiazidediuretica) die zorgen voor extra uitdrijving van magnesium via de urine of zoals bijvoorbeeld met cholesterolverlagende middelen (meestal eindigend op ‘-statine’ of ook wel statines genoemd) die bij een groot deel van de mensen klachten veroorzaken als pijnlijke benen en krampen.
Ook producten waar veel fytine in zit, zoals bijvoorbeeld tarwe en dus alle tarwe-gerelateerde producten (pasta, koekjes, gebak, en dergelijke), kunnen bijdragen aan een slechte opname van magnesium uit de voeding doordat het magnesium uit de voeding, gebonden aan fytine complexen, via de ontlasting ons lichaam weer verlaat. Neem dus nooit een magnesium supplement in als je ook tegelijkertijd brood, pasta of koekjes eet.
Leeftijd
Simpelweg het toenemen van de leeftijd zorgt ook al voor een moeilijkere opname van magnesium via het maagdarmkanaal dus zelfs zonder dat je medicijnen gebruikt of brood of pasta eet zorgt het toenemen van de leeftijd er al voor dat de magnesiumopname verslechterd kan zijn.
Opname via de huid ofwel transdermale magnesiumtherapie
Daarom adviseer ik iedereen die klachten heeft die ook gerelateerd zijn aan magnesiumtekort (en dat zijn er veel) om ook magnesium via de huid op te nemen. Het heeft geen interactie en er is bijzonder snel resultaat. Het is één van de leukste adviezen om te geven omdat het vrijwel altijd enthousiaste verhalen oplevert over het effect én verbazing over hoe een klacht zich zo snel op kan lossen.

Hoe kan dat dan? 
Geen interactie met voeding, medicatie of stressreactie én omdat we in onze huid hulpbronnen hebben die de opname via de huid stimuleren. We hebben het dus evolutionair gezien ook altijd gekund; magnesium opnemen via onze huid.
Vul daarom bij een magnesiumtekort ook altijd aan via de huid met behulp van voetenbaden, gel of spray. Mijn ervaring is dat voetenbaden en gel als het meest prettig worden ervaren.

De 5 gevaren van een plastic drinkfles

Water is goed voor ons lichaam, onder andere omdat schadelijke afvalstoffen afvoert. Maar wie water uit een plastic fles drinkt, krijgt juist schadelijke afvalstoffen binnen. Lees hieronder waarom plastic drinkflessen zo ontzettend slecht zijn voor onze gezondheid. Gelukkig zijn er ook heel goede alternatieven.

Waarom geen water drinken uit plastic flessen? Hier de 5 meest urgente redenen:

1   Water uit plastic PET-flessen is schadelijk voor de gezondheid. Veel water dat verkocht wordt in Nederland wordt aangeboden in plastic flessen gemaakt van PET . Voor de productie van PET (polyethykleentereftalaat) wordt antimoon gebruikt en dit kan lekken in het water. Antimoon is een kankerverwekkende stof die op de lijst 2B staat van kankerverwekkende stoffen.

Studies, onder andere van de Universiteit van Heidelberg, hebben aangetoond dat antimoon vanuit de fles in het water terecht kan komen waardoor er 30x meer giftige stoffen in gevonden werden dan in het water van glazen flessen. Hoe langer het water in de PET-fles zat hoe meer antimoon er in het water zat.

In Australië is het verboden om dranken aan te bieden in flessen gemaakt van PET vanwege de schadelijkheid. Helaas is het in Europa nog lang niet zo ver. Neem geen risico en vermijd mineraalwater uit plastic flessen.

2   Nog een kankerverwekkende stof in plastic flessen: DEHA. Ook de schadelijke stof diethylhexyl adepate (DEHA) is in mineraalwater uit PET flessen gevonden. Vooral PET-flessen die steeds opnieuw gebruikt worden om ze met water te vullen blijken  de kankerverwekkende DEHA te bevatten. DEHA kan ook zorgen voor leverproblemen.

3   Het gevaar van weekmakers. Plastic PET flessen zijn eigenlijk breekbaar. Om dat tegen te gaan worden er allerlei weekmakers aan het plastic toegevoegd die de fles veerkracht en elasticiteit geven. De meeste weekmakers zijn ftalaatweekmakers en staan al meer dan 20 jaar onder druk vanwege mogelijke schadelijke effecten voor de gezondheid.

In 2013 toonde onderzoek onder 174 zwangere vrouwen aan dat er een verband was tussen het voorkomen van afwijkingen bij 74 jongetjes die uit hen werden geboren. Bij een ander onderzoek uit 2015 bleek dat vooral de weekmaker DEHP (diethylhexyl ftalaat) verantwoordelijk was voor de relatie met afwijkingen bij jongetjes. In een ander onderzoek ging het om een relatie tussen DBP en de gezondheid van het ongeboren kind.

De meest bekende weekmaker is echter bisphenol A (BPA). Het gebruik van bisphenolen A (BPA’s) heeft lang ter discussie gestaan en is inmiddels verboden. Meestal wordt vooral over BPA’s gesproken maar ….er zijn dus nog andere weekmakers.

Maar er zijn dus ook andere weekmakers met schadelijke effecten, zoals dus DEHP (diethylhexyl ftalaat) en DBP of DNBP (di-n-butylftalaat). Andere weekmakers zijn nog BBP (benzylbutylftalaat), DINP (di-isononlftalaat), DIDP (di0isodecylftalaat), DOP of DNOP (dioctylftalaat) of DIBP (di-isobutylftalaat).

Als er dus op de fles staat ‘vrij van BPA’ dan worden er dus andere weekmakers gebruikt die ook schadelijk kunnen zijn. Chemische industrieën (BASF, Bayer, Exxon, enzovoorts) zoeken naarstig naar alternatieven om plastic flexibel te maken met stoffen die minder ter discussie staan. Neem echter geen risico en doe mineraalwater uit plastic flessen in de ban.

4   Verhitting maakt plastic flessen van PET extra schadelijk

Wanneer plastic verwarmd wordt (magnetronbakjes, plasticbekertjes etc.) komen de toxische stoffen nog meer vrij. Om die reden is koffie in plastic bekertjes ook schadelijk. Niet voor niets worden in veel koffieautomaten geen plastic bekertjes meer verkocht. Hetzelfde geldt ook voor warme waterflesjes. Als die in de zon liggen (in een warme auto bijvoorbeeld of op het strand) dan komen de schadelijke stoffen ook eerder vrij. Bewaar dus nooit plastic waterflesjes in je auto of waar dan ook waar ze warm kunnen worden. Nog beter is om ze permanent in de ban te doen.

5   Plastic flessen zijn slecht voor het milieu: er drijven vele eilandjes plastic in de oceaan.

Iedere plastic fles belandt na gebruik in ons milieu. Jaarlijks wordt aan fleswater zo’n 20-miljard euro omgezet. Daarvoor is 1,5 miljard kilo aan plastic nodig om de flessen te maken. Heel veel plastic komt uiteindelijk terecht in zee met alle gevolgen van dien. Vogels, zien een mooie gekleurde dop aan als een hapje. Vissen, schildpadden en andere zeedieren raken verstrikt in plastic ringen. Door de golfstromen van het water ontstaan er grote plakkaten van plastic in onze oceaan. De oceaan: onze bron van voedsel! Door het gebruik van plastic materialen vervuilen we ons land en onze zee. En dat geven we door aan de volgende generatie. Alleen al daarom zouden plastic flessen verboden moeten worden en zou je er niet uit moeten willen drinken.

Zo wordt het gekochte mineraalwater uit een bron, oftewel bronwater, dat zogenaamd zuiver was, ineens heel wat minder gezond doordat het in een plastic PET fles is verpakt. Het beste is dus om nooit meer water uit een plastic fles te drinken. Echt nooit meer!

Alternatieven voor plastic flessen

  • Een fles van veilig plastic

Er kunnen redenen zijn waarom je toch graag een plastic fles wilt: omdat glas verboden is bijvoorbeeld. Denk daarbij aan grote evenementen of festivals. Plastic is ook licht van gewicht. Als je toch voor plastic gaat let er dan op dat het gemaakt is van veilig plastic zoals polypropyleen ook wel PP genoemd. Dat is een vrij hard plastic waarvan nog geen schadelijke effecten zijn gevonden. De recyclecode van plastics wordt aangeduid middels een code. De code van polypropyleen is 5. Een voorbeeld van zo’n fles is de populaire Dopper of de Bobble. Vermijd zeker codes 3, 6 of 7.

Nadeel van plastic flessen kan zijn dat het in de praktijk toch vaak lastig blijkt om ze vrij van schimmels te houden, vooral in de schroefdraad van de flessen. Dit is vooral het geval water vermengd met vruchtensappen wordt gebruikt in de plastic flessen. Als er verontreiniging is en het plastic bevat éénmaal schimmelplekjes dan blijken deze moeilijk tot niet te verwijderen te zijn, ook niet met heel heet water. De Bobble bevat daarnaast nog een koolstoffiltertje die recyclebaar is en die regelmatig vervangen moet worden terwijl het evengoed niet gebruikt kan worden voor microbiologisch onveilig water of water van onbekende kwaliteit.

  • Aluminium drinkfles

Een ander alternatief is de aluminium drinkfles. Het is licht materiaal en bevat geen BPA. Toch is ook hier een waarschuwing op zijn plaats. Aluminium op zichzelf kan schadelijk zijn voor mensen en wordt wel gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer. Aluminium drinkflessen worden dan ook beschermd met een coating zodat het water, of andere drank, niet in contact komt met aluminium. Als je de fles veel gebruikt kan de coating los gaan laten en kan er dus wel contact zijn met aluminium. Je mag deze flessen dan ook nooit in de vaatwasser doen omdat ze niet tegen de zouten kunnen die daarbij worden gebruikt. De vraag is waarom je het risico zou willen lopen dat er contact mogelijk zou kunnen zijn vroeg of laat.

  • Roestvrijstalen drinkfles

Een sterk alternatief is roestvrijstaal. Een roestvrijstalen fles kan tegen een stootje en er wordt geen coating gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar van verschillende merken in in verschillende maten.

Nadeel van water uit een roestvrijstalen fles is dat veel mensen de smaak van water uit een roestvrijstalen fles toch minder lekker vinden dan uit bijvoorbeeld een glazen fles.

  • Glazen waterfles

Als het gaat om de beste drager van water kan een glazen waterfles als beste alternatief worden gezien. Glas neemt geen smaak aan, is gemakkelijk te reinigen, is recyclebaar, wordt gemaakt van zand en houdt de smaak van water het beste in stand.

Glas heeft alleen een belangrijk nadeel, namelijk dat het kan breken. Toch zijn er alternatieven van dik glas of met beschermhoezen die glazen drinkflessen gemakkelijk toepasbaar en handig maken. Een voorbeeld van een sterke glazen waterfles is de trendy en toch praktische Flaska waterfles. De flessen worden hierbij beschermd door hoezen van neopreen, siliconen of natuurlijk materiaal zoals biologisch katoen of kurk.

De Flaska glazen waterfles doet daarbij nog iets bijzonders met het water in de fles. Nadat de fles met kraanwater is gevuld en het kraanwater vijf minuten in de fles heeft gezeten is de structuur van het water veranderd naar de structuur van natuurlijk bronwater. Natuurlijk bronwater heeft een structuur waarbij de watermoleculen gerangschikt zijn in een zeskantige structuur, ook wel hexagonale structuur genoemd. Deze structuur heeft water in de natuur van zichzelf en deze structuur van water is belangrijk voor plant, mens en dier. Veel huisdieren, zoals honden en katten, drinken dan ook liever water van buiten dan uit de kraan. Deze structuur beïnvloedt ook de smaak van water en wie daarvoor gevoelig is proeft zeker het verschil.

Is ons kraanwater veilig? 

Kun je jouw waterfles vullen met leidingwater of liever met bronwater? We zetten de verschillen naast elkaar[/mk_fancy_title]

De waterkwaliteit van drinkwater wordt in Nederland streng gecontroleerd. Verontreinigingen worden streng gemonitord. Over het algemeen kan gezegd worden dat water dat in Nederland uit de kraan komt veilig is voor de volksgezondheid. Waterkwaliteit is een continu punt van aandacht waar Nederland in voorop loopt. Zo wordt in Nederland geen chloor gebruikt om het water te reinigen en dat is te proeven. In veel andere landen in Europa kan nog wel chloor geproefd worden in het drinkwater. In Nederland wordt onder andere UV-licht  gebruikt om water te reinigen.

We hebben in Nederland prima leidingwater wat behoort tot het zuiverste water ter wereld. Ook sommige flessen met zogenaamd bronwater bevatten gewoon leidingwater. Daarbij komt nog dat water uit de flessen ongeveer 1000 x duurder is dan kraanwater.

Leidingwater wel zuiver maar geen bronwater.

Een belangrijk nadeel van leidingwater is dat het door kilometerslange leidingpijpen loopt. Dat is niet de natuurlijke weg van water. Water in de natuur loopt over gesteenten, verschillende bodemsoorten, is continu in beweging en staat vaak bloot aan UV-licht ofwel zonlicht. Juist deze natuurlijke weg van water zorgt voor de rangschikking van de moleculen in een zeskantige structuur, ofwel de eerder genoemde hexagonale structuur. Het wordt ook wel de vibrationele structuur van water genoemd of andere benamingen zijn waterstructurering, levend water of vitaal water.

De smaak van water

Smaak is een persoonlijke waarneming en moeilijk te omschrijven. Toch zijn er veel mensen die verschil proeven tussen gewoon leidingwater en gevitaliseerd water ofwel water met een hexagonale structuur, zoals dat bij water van natuurlijke bronnen wordt gevonden. Water met hexagonale structuur ofwel vitaal water wordt omschreven als zachter van smaak, lekkerder en gemakkelijker weg te drinken. Veel kinderen maar ook volwassenen drinken niet graag kraanwater omdat ze het niet lekker vinden en er dan vaak iets aan toevoegen in de vorm van vruchtensap, vruchtjes of koolzuur. Water met de structuur en smaak van natuurlijk bronwater heeft geen extra smaak nodig.

Het is water zoals we dat in de hele evolutie van de mens gedronken hebben. Bij een oorspronkelijke en gezonde leefstijl hoort op zijn minst waterconsumptie van een kwaliteit zoals we die door onze hele geschiedenis en evolutionaire ontwikkeling hebben gedronken.

Een waterfles die én glas én een hexagonale structuur van watermoleculen combineert is de Flaska glazen waterfles die door de combinatie van extra dik, robuust glas en de hippe, trendy hoezen praktisch is in gebruik en overal mee naartoe genomen kan worden. Flaska maakt het zo op een gemakkelijke en betaalbare manier mogelijk om altijd bronwater te drinken uit een glazen waterfles die herbruikbaar is. De leverancier geeft ook nog eens minimaal 4 jaar garantie op de werking van de fles zonder dat er iets aan gedaan hoeft te worden dus ook geen vervanging van filters. Vullen, 5 minuten wachten en drinken.

Denk dus goed na over welke waterfles je gebruikt. Immers, als je water drinkt om gezond te blijven dan is het niet de bedoeling dat je alsnog giftige stoffen binnenkrijgt. Drink voor je gezondheid, je portemonnee en het milieu vooral vitaal water uit een herbruikbare glazen fles.

Meer informatie over Flaska en waterstructurering via www.flaska.nl

Lees ook de blog over het belang van waterstructurering

Vitale groeten

Drs. G. alias Geja Heinen

Buikklachten en Probiotica

Buikklachten

Buikklachten. Veel mensen hebben er last van. Onderzoek wijst uit dat circa 15-25 % van de vrouwen en circa 10% van de mannen kampt met klachten als een opgeblazen gevoel, veranderende ontlasting met afwisselend diarree en verstopping/obstipatie, gasvorming en pijn. Veel mensen gaan niet naar de dokter met deze klachten waardoor het eigenlijk percentage waarschijnlijk nog hoger ligt. De officiële benaming voor dit soort klachten is Prikkelbaar Darm Syndroom, afgekort PDS. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze klachten en vaak is het een combinatie. Zo hebben mensen die langduring last hebben van stress ook vaak vergelijkbare klachten. Bekend is dat het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS) en burnout ook vaak gepaard gaan met buikklachten.

Microbioom

Onze darmen zorgen voor de vertering van voedsel en hebben daarbij de hulp nodig van vele bacteriën. Met 100 biljoen bacteriën tegenover 10 biljoen menselijke cellen zijn we zelfs bijna meer bacterie dan mens. In elk geval is het een samenspel van bacteriële en menselijke cellen dat het microbioom wordt genoemd. Met circa 1000-1150 bacteriesoorten in de darm is het er een drukte van jewelste om ons te helpen ons voedsel te verteren zodat de voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in ons bloed en het afval onze darmen weer kan verlaten.

Verstoring

Al die biljoenen bacteriën in onze darmen zijn niet zomaar onze vriendjes geworden. Duizenden en duizenden jaren samen optrekken in onze evolutionaire geschiedenis hebben hiervoor gezorgd. Nu zijn we afhankelijk geworden van elkaar. We kunnen het de bacteriën moeilijk maken om te overleven met een leefstijl die schadelijk voor hen is. Op hun beurt kunnen de bacteriën het ons moeilijk maken met de voedselvertering als ze niet in voldoende getale aanwezig zijn. Het is een symbiose. Recent onderzoek toont aan dat maagdarmklachten zoals opgeblazen gevoel, pijn, onregelmatig ontlasting, gasvorming en diarree afgewisseld met verstopping,  te maken hebben met een verstoring van de balans van bacteriën in onze darmen.

Hoe was het?

Hoe hielden we die balans door de geschiedenis heen nu in stand? Eenvoudig: toen we nog niet zo hygiënisch waren als tegenwoordig kregen we deze bacteriën automatisch binnen met ons voedsel. Deze bacteriën bevonden zich vooral ook in de aarde waar we ons voedsel uit haalden, de zogenaamde Soil Based Organisms (SBO). Sinds circa 150 jaar zijn bacteriën in het ‘verdom’ hoekje gekomen en moesten bacteriën vooral geweerd worden. Het was niet duidelijk dat we zo ook de goede bacteriën niet meer binnen kregen.

Wat gaat er fout?

Tegenwoordig bevat de aarde veel minder bacteriesoorten dan vroeger. Intensieve landbouw en uitputting van de bodem dragen hieraan bij. We hebben ons door de geschiedenis heen dus juist ontwikkeld met die bacteriën om ons heen. Ook ons immuunsysteem heeft zich ontwikkeld met deze biljoenen bacteriën om ons heen en is daarop afgestemd. Nu krijgen we ze niet meer binnen en tegelijkertijd hebben we de laatste decennia een leefstijl ontwikkeld die disbalans bevordert. Stress, vooral als die lang duurt, maar ook gebrek aan beweging en voedingsmiddelen die het darmslijmvlies beschadigen dragen allemaal bij aan een verstoring van de balans waardoor klachten kunnen ontstaan. Een voedingsstijl met veel brood en producten gebaseerd op tarwe, zoals pasta, koekjes, crackers en veel draagt bij aan de disbalans. Vooral als daarnaast weinig voedingsmiddelen worden gegeten met veel onverteerbare vezels erin, die juist vaak voorkomen in (zee)groenten en fruit, wordt de kans op klachten vergroot. Deze onverteerbare vezels kregen we vroeger veel gemakkelijk binnen omdat er geen bewerkt voedsel voor handen was. Hoe bewerkter het voedsel hoe minder van deze onverteerbare vezels ze bevatten. Wetenschappers hebben bovendien aangetoond dat de bacterieflora op jonge leeftijd belangrijk is voor de kans op klachten op latere leeftijd.

Darmherstel

Hoe kun je de disbalans herstellen? Dit is niet een kwestie van één factor herstellen maar juist de combinatie van factoren beïnvloeden. In de wetenschappelijke literatuur zijn inmiddels voldoende bewijzen gevonden die aantonen dat producten gemaakt van modern tarwe (brood, pasta, koek, cake, crackers, enzovoorts) schadelijk zijn. Dat maakt het belangrijk om de voeding aan te passen naar een voedingspatroon waarbij het moderne tarwe (een afgeleide van het oudere spelttarwe) wordt vermeden zodat beschadiging van het darmslijmvlies wordt voorkomen. Zo wordt er geen reactie van het immuunsysteem opgeroepen. Immers, als er schade is ergens in het lichaam dan moet het immuunsysteem wel actief worden om de schade te repareren.  Kortom, vermijd tarwe en tarweproducten. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor balans tussen stress en ontspanning. Langdurige stress zorgt voor activering van het immuunsysteem en draagt bij aan verstoring van de bacteriebalans in de darmen. Beweging heeft direct een positieve invloed op het immuunsysteem. Uitzondering hierop is topsport wat kan leiden tot overbelasting en activering van het immuunsysteem. Ook het inbouwen van voedingsmiddelen die essentiële suikers bevatten is belangrijk, de zogenaamde glyconutriënten. Goede bronnen daarvoor zijn suikerbiet, Aloë Vere, paddestoelen (vooral Shiitake, Maitake en Reishi), prei, wortelen, radijs, peren, rode wijn, kokosnoot, tomaten, curcumine (geelwortel), pectine uit appels en citrusvruchten, zeewier en echinacea.

Probiotica

Naast al deze maatregelen is het belangrijk om te zorgen dat de balans van bacteriestammen en aantallen bacteriën wordt hersteld. Het beste advies hierbij zou kunnen zijn om ongewassen voedsel te eten met vuile handen. Natuurlijk kan dat niet meer en het is ook maar de vraag of dat voldoende zou zijn omdat onze bodem niet meer zoveel verschillende bacteriestammen bevat en voedsel bovendien vaak bespoten is en dus wel gewassen moet worden. Alternatief is om probiotica te gebruiken om zo weer de bacteriën binnen te krijgen die we vroeger automatisch binnenkregen. Probiotica zijn de bacteriën zelf, prebiotica zijn de voedingsbodem voor de bacteriën. Er is veel kritiek op probiotica in de markt, en terecht. Veel probiotica zijn namelijk gebaseerd op melkzuurbacteriën, de lactobacillus bacteriën. Het nadeel hiervan is dat ze niet bestand zijn tegen maagzuur. Om dat te verhelpen heeft de industrie ingewikkelde technieken bedacht om de bacteriën te beschermen tegen maagzuur, zoals nanotechnologie. Erg natuurlijk is dit niet en probiotica die wel melkzuurbacteriën bevatten maar niet beschermd zijn tegen maagzuur bereiken de darmen vaak niet of in mindere getale. Dan is een probiotca nemen niet erg zinvol. Je gebruikt het immers omdat je in de darmen meer bacteriën wilt die helpen bij de voedselvertering en tegen klachten.

Aantal stammen

Veel probiotica bevatten daarnaast slecht één of enkele stammen. Met een bacterieflora van 1000-1150 stammen is dat slecht een druppel op een gloeiende plaat. De probiotische producten die in de supermarkt worden aangeboden zijn meestal gebaseerd op één of twee stammen. Op het web worden ook wel probiotica aangeboden met meerdere stammen maar vaak zijn dat er ook slechts 4, 6, 8 of 12 en niet veel meer en meestal gebaseerd op melkzuur.

Vruchtbare aarde en Soil Based Organisms

Het meest natuurlijk zijn probiotica gebaseerd op vruchtbare aarde, oftewel de zogenaamde Soil Based Organisms. Simpelweg omdat dit altijd de manier is geweest waarop we bacteriën binnenkregen. Er is een product op de markt dat gebaseerd is op dit principe en waarvan is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek dat het ook daadwerkelijk effectief is bij prikkelbare darm klachten. Het bevat 29 stammen en tevens prebiotica, oftewel de voedingsbodem voor de bacteriën. De prebiotica zijn gebaseerd op vruchtbare aarde, namelijk Leonardite.

Meer informatie over dit pre-probioticum is te vinden op deze site:

http://www.prescript-assist.nl/

Voor bestellen: http://www.paleo4you.com/?product=prescript-assist-pre-en-probiotica

Meer informatie over glyconutriënten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Glyconutri%C3%ABnten

Referenties:

1.PENDERS J, GERHOLD K, THIJS C, ZIMMERMANN K, WAHN U, LAU, HAMELMANN E. NEW INSIGHTS INTO THE HYGIENE HYPOTHESIS IN ALLERGIC DISEASES: MEDIATION OF SIBLING AND BIRTH MODE EFFECTS BY THE GUT MICROBIOTA.GUT MICROBES. 2014 JAN 23;5(2). HTTP://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/24637604
2. DUPONT HL. REVIEW ARTICLE: EVIDENCE FOR THE ROLE OF GUT MICROBIOTA IN IRRITABLE BOWEL SYNDROME AND ITS POTENTIAL INFLUENCE ON THERAPEUTIC TARGETS. ALIMENT PHARMACOL THER. 2014 MAY;39(10):1033-42. DOI: 10.1111/APT.12728. EPUB 2014 MAR 25. HTTP://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/24665829
3. LEE YK, MAZMANIAN SK.HAS THE MICROBIOTA PLAYED A CRITICAL ROLE IN THE EVOLUTION OF THE ADAPTIVE IMMUNE SYSTEM? SCIENCE. 2010 DEC 24;330(6012):1768-73. DOI: 10.1126/SCIENCE.1195568. HTTP://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/21205662
4. KÖNIG J, BRUMMER RJ. ALTERATION OF THE INTESTINAL MICROBIOTA AS A CAUSE OF AND A POTENTIAL THERAPEUTIC OPTION IN IRRITABLE BOWEL SYNDROME. BENEF MICROBES. 2014 SEP 1;5(3):247-61. DOI: 10.3920/BM2013.0033. HTTP://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/24583610
5. LAMMERS KM, LU R, BROWNLEY J, LU B, GERARD C, THOMAS K, RALLABHANDI P, SHEA-DONOHUE T, TAMIX A, ALKAN S, NETZEL-ARNETT S, ANTALIS T, VOGEL SN, FASANO A. GLIADIN INDUCES AN INCREASE IN INTESTINAL PERMEABILITY AND ZONULIN RELEASE BY BINDING TO THE CHEMOKINE RECEPTOR CXCR3. GASTROENTEROLOGY.  2008 JUL;135(1):194-204.E3. DOI: 10.1053/J.GASTRO.2008.03.023. EPUB 2008 MAR 21. HTTP://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/18485912
6. DRAGO S, EL ASMAR R, DI PIERRO M, GRAZIA CLEMENTE M, TRIPATHI A, SAPONE A, THAKAR M, IACONO G, CARROC
IO A, D’AGATE C, NOT T, ZAMPINI L, CATASSI C, FASANO
A. GLIADIN, ZONULIN AND GUT PERMEABILITY: EFFECTS ON CELIAC AND NON-CELIAC INTESTINAL MUCOSA AND INTESTINAL CELL LINES. SCAND J GASTROENTEROL. 2006 APR;41(4):408-19. HTTP://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/?TERM=DRAGO+ET+AL.+GLIADIN%2C+ZONULIN+AND+GUT+PERMEABILITY%3A+EFFECTS+ON+CELIAC+AND+NON-CELIAC+INTESTINAL+MUCOSA+AND+INTESTINAL+CELL+LINES.+SCAND+J+GASTROENTEROL.+2006%3B41%3A408-19.